BOV 2020 afgelast

Laten we maar met de deur in huis vallen: de uitreiking van de BOV-Trofee 2020 gaat niet door. De maatregelen rondom en gevolgen van het COVID-19-virus staan een gedegen voorbereiding van hét ondernemersevent van Midden-Brabant te veel in de weg. Gezien de afgekondigde verlenging van de maatregelen en de impact daarvan op het regionale en landelijke ondernemersklimaat, vinden wij het niet gepast een evenement neer te zetten dat staat of valt bij sponsorbijdragen, inzet van lokale horeca en goodwill van partners. Als Junior Kamer Hart van Brabant vinden we het nog veel belangrijker dat ondernemerschap de ruimte krijgt, zodra de regelgeving dat weer toestaat, om zo goed mogelijk deze crisis te boven te komen.

 

De beslissing is mede ingeven op een vraag die wij ons hardop stelden: “Is het reëel om in november een ondernemer op een feestelijke manier te lauweren? Een ondernemer die temidden van overige finalisten en genomineerden zijn bedrijfsvoering helemaal bloot heeft moeten leggen, net als zijn medekandidaten. Een ondernemer die veel tijd en moeite in het proces naar de BOV-uitreiking toe steekt, terwijl die tijd veel beter in de wederopbouw van de bedrijfsvoering gestoken kan worden. Het antwoord op deze vraag is eenduidig: dat is niet reëel.

 

Zeker in tijden van recessie of crisis is de uitreiking van de BOV-Trofee altijd doorgegaan. Vanzelfsprekend, juist dan is er de mogelijkheid je als ondernemer te onderscheiden. Het verschil is dat tijdens deze crises de bedrijvigheid grotendeels doorging, dat er altijd de mogelijkheid was in gesprek te blijven, voorbereiding te treffen en bijdragen te kunnen vragen. De situatie die zich nu manifesteert, kent zijn weerga niet.

 

Als organisatie hebben we kortgeleden onze overtuigingen nog eens uitgesproken naar elkaar. Een gemene deler daarin was, dat we geen concessies willen doen aan de kwaliteit en beleving van de uitreiking van de BOV-Trofee. We doen het goed, of we doen het niet. En de uitkomst ‘goed’ wordt met de dag onzekerder. Het is ongepast om, mochten de maatregelen al opgeheven worden, het regionale bedrijfsleven om sponsorgelden te vragen. Het is onduidelijk welke elementen van het proces wanneer plaats kunnen vinden. We kunnen geen enkele keuze al definitief vastleggen. Vandaar deze moeilijke, maar duidelijke keuze: de BOV 2020 wordt in zijn geheel verplaatst naar, waarschijnlijk, november 2021. Als Junior Kamer doen we wel ons best dit jaar nog een event neer te zetten dat past bij de tijd, energie en mogelijkheden die dan voor ons liggen.

 

De keuze voor ons thema van dit jaar, blijkt er wel één uit duizenden. Welke ondernemer is Van Betekenis? Wij zijn ervan overtuigd dat veel ondernemers hun dagelijkse praktijk na afloop van deze crisis, en waarschijnlijk eerder al, langs de ‘betekenislat’ gaan leggen. Dat ondernemingen die daadwerkelijk betekenis toevoegen ook sterker uit deze situatie komen. En dat we dus in 2021 een winnaar op het podium hebben staan, die de prijs dubbel en dwars verdient. We gaan ervoor.